KUŞCA HABERNUÇE

Bedran Olgun, ayrımcılık konularına odaklanıyor

Brøndby Belediyesinda yaşayan Kuşcalı Bedran Olgun, boş zamanlarında gönüllü olarak ayrımcılığa ve haksızlığa uğramış insanlara yardım etmeye çalışıyor.
Kopenhag’ın batı belediyelerinde çıkan Folkebladet  adlı yerel gazeteye bir söyleşi veren Bedran söyleşisinde özellikle ayrımcılık ve insanlara eşit davranmama konusuna odaklandığını belirmekte. Bedran, bu çalışmasına, yaşadığı olumsuz bir olaydan sonra başladığını anlatmakta.
Çünkü insanların eşit muamele görmesi bir insan hakkıdır. Maalesef herkes böyle davranmıyor.
Devamı danimarkaca:

Bedran har fokus på forskelsbehandlingen

For et par år siden var Bedran Olgun taget fra Brøndby til København for at have en glad aften i byen sammen med nogle venner.

bedranPå et tidspunkt stod de fire unge mænd ude foran et af byens populære diskoteker, der lokkede med gratis drikkevarer, og ville gerne ind.
Men det kunne de ikke. Der var nemlig kun adgang for personer i stilletter.
De fleste andre ville tænke øv, men pyt, vi går bare et andet sted hen.
Men det gjorde Bedran Olgun ikke. Han tænkte derimod, at det var et klassisk eksempel på den forskelsbehandling, der finder sted mange steder i det danske samfund. Men ikke nok med, at Bedran Olgun tænkte, at det var forskelsbehandling. Han fik også efterfølgende diskoteket dømt for forskelsbehandling.
At denne tanke slog Bedran Olgun er dog ikke tilfældig. Han driver nemlig hjælpetjenesten og hjemmesiden forskelsbehandling.dk, og i dag siger Bedran Olgun om stiletsagen:
– Jeg fik medhold og det resulteret i en godtgørelse til hver. Da diskoteket nægtede at betale, stævnede jeg dem og fik igen medhold denne gang ved Københavns Byret. Jeg satte herefter praksis for andre sager. Sagen var meget principiel og den første af sin art, der er kommet for en dansk domstol, fortæller Bedran Olgun stolt.

Hjælpe andre
Forskelsbehandling.dk er et gratis rådgivningstilbud, hvis man oplever forskelsbehandling. Dermed er det at have fokus på forskelsbehandling en naturlig del af Bedran Olguns hverdag:
– Det er helt grundlæggende, at man ikke bliver forskelsbehandlet. Det gælder både i forhold til nattelivet, men også i forhold til arbejdsmarkedet. Det er det, jeg hjælper folk med.
Den 23-årige Bedran Olgun har siden han var 15 hjulpet andre, når de blev forskelsbehandlet:
– Som ung var jeg ungarbejder i et supermarked, og jeg oplevede, hvordan de unges arbejdsforhold ikke blev respekteret. Jeg interesserede mig meget for emnet og begyndte derfor at rådgive de andre.

Ikke-jurist
Siden da har Bedran Olgun hjulpet mange, der har lidt under forskelsbehandling i bred forstand. Han har således ført cirka 40 sager uden at tabe én af dem:
– Forskelsbehandling sker på mange forskellige områder. Det gælder for eksempel i forhold til forbrugerloven, ansættelses- og arbejdsret, men også i forhold til folk, der bliver diskrimineret i forhold til etnicitet og alder. Jeg hjælper gerne alle.
Selvom Bedran Olgun således bruger en stor del af sin tid på at hjælpe andre med juraen, er han ikke jurist:
– Jeg tror, at noget af det jeg kan, er, at selvom jeg kender lovene ret godt, så taler jeg ikke juristsprog. Det kan mine klienter rigtig godt lide.

Forskellige udtryk
Bedran Olgun understreger, at forskelsbehandling både kan foregå bevist og ubevist. Dengang han og kammeraterne blev mødt af et krav om at have stilletter på, var det bevist forskelsbehandling. Endda af en gruppe, diskoteksejere, der ifølge Bedran Olgun i mange tilfælde bevist spekulerer i det, fordi det kan betale sig for dem.
Andre gange er forskelsbehandlingen ikke helt så gennemtænkt:
– Der er for eksempel firmaer, der søger medarbejdere, der skal have en bestemt alder eller køn. Men det må man altså ikke og er krænkende for dem, det går ud over.

Bevidstheden
I det hele taget er viden om diskrimination et gennemgående tema i Bedran Olguns arbejde:
– Der er mange af dem, jeg hjælper, der måske slet ikke er klar over, at de er blevet forskelsbehandlet, eller som ikke tænker over det eller blot accepterer det. Måske har de ikke ressourcerne.
Men har man først søgt hjælp hos Bedran Olgun, så er der hjælp at hente og i mange tilfælde også erstatning at få:
– Den godtgørelse, jeg kan hjælpe folk med at få, svinger fra 2500 til 100.000 kr.
Og selvom pengene er rare at få, så er det ikke beløbet, der er det afgørende, mener Bedran Olgun:
– Det altid rart at få en godtgørelse, også en stor en. Men endnu vigtigere er det for dem, jeg repræsenterer, at få ret, altså anerkendelse for den forbrydelse, de er blevet udsat for.

Forvekslet
Bedran Olgun arbejder til dagligt som sagsbehandler i en kommune. Arbejdet som rådgiver foregår derfor i fritiden og er et gratis tilbud. Alligevel bliver han ofte ifølge eget udsagn forvekslet med en jurist:
– Jeg bruger flere timer hver dag, og faktisk er jeg flere gange blevet forvekslet med en jurist. Det tager jeg som et tegn på, at jeg bliver anerkendt for mit arbejde og som en kompliment.

Bliv ved
Bedran Olgun mener, at mange, der bliver forskelsbehandlet, godt er klar over det. Men de har ikke ressourcerne til at gøre noget ved det. Eller de tror, de ikke kommer noget ud af det.
Men de tager fejl, mener Bedran Olgun:
– Mit råd til dem, der bliver forskelsbehandlet, er, bliv ved, bliv ved, bliv ved. Jeg ved nemlig, at det nytter noget. Det kan jeg jo se på alle de sager, jeg har fået medhold i.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.