Bugün 16 Mart! ve Bu Yazım Size;
Bir gün ki, egemenlerin, layık ve uygun görüp, bütün bir sehrin, icinde yasayan halki ile birlikte, nasil toptan yok edilisine, tüm dünyanin ve bizlerin tanik ve sanik oldugu bir gün.
Öyle bir gün ki, tarih boyunca tüm kürtlerin yüreginde derin acilar birakacak ve kendisiyle hep yüzlesecegi ve hesabinin mutlaka sorulmasi gerektigini, savunan birlesimlerin günüdür.
Kürtler birlikte yasami paylastigi halklara karsi, hic bir tarihte husumet veya ayricalik icerisinde olmamislardir. Tam tersine o halklarin dilini, kültürünü ögrenip, o dilde konusmayi, türküsünü, ezgisini söylemekten hic gocunmamis, zevkle icra etmislerdir, hatta en iyisini yapabilmek icin dahada caba icerisinde olmuslardir.
Bu hep böyle olmustur, halada böyledir. Hep de böyle olmalidir. Neden mi? Cünkü yasam paylasilmalidir, yeryüzüne gelmis bir can isek, tabiatimiz geregi cana, can ile yaklasmak temel yasam bicimimiz olmali.
Böyledir kürtler bu kadim, insani özelliklerinden asla vazgecemezler. Gelin görünki kürtlerin bu insani yaklasimlari, egemen milletlerin hep hismina ugramistir.
Bugün Halepce katliaminin yildönümü. Yani 16 mart 1988 cocuklarin “Anne Anne havada elma kokusu geliyor” deyip, birer birer yere yigilip, artik nefes alamayan cocuklar, kadinlar, erkekler, tam 5000 insan, binlerce canli yasamini yitirdi. Onbinlercesi silinmeyen yaralarla yasamaya mahkum oldu.
16 mart kürtler icin kara bir gündür. Ve biz, bu güne dair egemen milletlerin insanlarindan, bu güne dair, her hangi bir tepki veya mesaj göremiyoruz. Ve yöneticilerinin hala biz kürtlere, nasil daha büyük felaketler yasatacaklari ile ugrasirken, kardes dedigimiz dost dedigimiz siz türklerden her hangi bir tepki nin gelmemesi biz kürtlerde, derin yaralar yaratmaktadir. Bunun bilinmesi lazim.
Aklinizi, düsüncelerinizi teslim almis olan, mevcut iktidarin uygulamalari, sizlere hic bir sey kazandirmayacaktir. Bu güne kadar kazanmis oldugunuz, deger yargilarinizida alt üst etti. Vicdan, acima, merhamet duygunuzu yok etti.
Gözlerinizin önünde, kardes diye tanimladiginiz insanlarin, sehirleri, yasam alanlari toptan yok edilirken, insanlar yerlerinden yurtlarin edilirken, hala bu gözü dönmüs yöneticileri alkisliyorsunuz.
Diyelimki, o düsündügünüz, hayal ettiginiz zafer gerceklesecek olursa, yani; Kürtlerin direnen damarlarini kestiniz. Bunu yapmak icinde sehirleri kasabalari icindekileri ile birlikte herseyi yok ettiniz.
Sonra?
Hadi bir daha, diyelimki, artik hersey idarenize gecti. Hak isteyecek basini kaldiracak kimsede kalmadi. Eee, yasaminiz daha mi iyi olacak, daha mi onurlu olacak? Hayir buna aslinda kendinizde inanmiyorsunuz. Cünkü olabilirligi sifir. Ama genede diyorsunuzki,” tamamen raydan cikmis, önüne geleni asan kesen bir liderimiz var. Tüm dünyaya kafa tutuyor” Eee, “hepsini temizleyeceginide söylüyor, cok da israrli, simdilik inaniyoruz. bakalim”diyorsunuz.
Bilesinizki yaniliyorsunuz.
Bu halk, egemenler tarafindan, tarihin hic bir döneminde yasanmamis bütün baski ve zulümlerin her cesidini yasadi, yasiyor. Bütün bu baski ve vahsetin sonucunda öyle bir nesil ortaya ciktiki, artik tüm dünya gücleri üzerine gelse yenilemez durumdadir. Bu tamamen böyledir ve bir gercekliktir.
Kürtler verdikleri bu tarihi onursal mücadele ve direnis ile tüm dünya halklari nezdinde saygi ve deger kazanmaktadir. Istedigimiz arzumuz odurki bu insani onursal mücadeleyi, kardes bildigimiz dost bildigimiz yoldaslarimizla birlikte omuzlamaktir.
Sevgili arkadaşımın bir zamanlar yazmış olduğu tespit.
“Karanlik günler bitecek
Halklar bir gün birlesecek
Yasam inan yeserecek
Diren diren boyun egme”
Yemin olsun yemin olsun
Özgürlüge yemin olsun
Zalimin zulmü bitecek
Ortadoguda Baris olsun”
Direne direne Barisi yakalayacagiz.
Yazarımız
-
Müzisiyen
Kuşca'da doğdu. Danimarka'da yaşamakta.
Son yazıları
- Necati Gezen26/11/2017Varolma Tutkum
- Necati Gezen29/12/2016YENİ BİR YILA GİRERKEN
- Necati Gezen21/12/2016OLANLARI ANLAYAN VAR MI?
- Necati Gezen15/11/2016ASIL OLAN RETÖ’DÜR