Kaş yaparken, göz çıkarmayalım!
Ara sıra belediyemizin sitesine bakarım, özellikle son dönem yönetimi, yaptığı çalışmaları belediyenin sitesi yoluyla halka bildirmekte.
Oldukça önemli bir adım.
Bir kaç gun önce siteye bakarken ilk etabta gözüme inanmadım!
‘KASABAMIZ KAMERA SISTEMIYLE DONATILIYOR ! diye bir başlık!
Devamında şunu yazıyordu:
‘Kasabamızın güvenliği açısından tüm endişeleri gidermek tüm mahalle ve sokaklarımızı kamera sistemiyle donatıyoruz. Çalışmalarımız en kısa zamanda bitirilerek hizmete girecektir.’
İlk etabta bu haber belki bazı insanlara normal veya cazip gelebilir. Sonuçta amaç, insanların güvenliğidir denilebilinir! Kasabada güvenliği sağlamak için “Kasabanın tüm mahalle ve sokaklarımızı kamera sistemiyle donatılıyor!”
Ama madalyanın bir de öbür yüzüne bakmak gerekir!
İlk önce kasabada böyle bir ihtiyaçın olup olmadığını sorup, bu sistemi kurmadan önce bu sistemin getiri ve götürülerinin neler olduğuna dair bir araştırma ve değerlendirme yapılmışmıdır? diye sorup eklemek gerekir.
İkinci ise daha can alıcı bir soru!
Peki bu kayıda alınan görüntü kayıtları ne olacak ve nasıl saklanacak!
Unutmamak gerekir ki kayıda alınan bilgiler, insanların yaşamına yapılan en direk müdahaledir.
Aklıma şu gelmiyor da değil! Mesala Yeniceoba karakolundan birileri gelip bu kayıtların kopyesini isterse, ne yapılacak veya ikinci bir örnek! Birileri kameralardan birisinin yönünü ‘BDPnin Belde Teşkilatına’ çevrilmesini isterse ve böylece Teşkilata kimin gidip, kimin gitmediğini öğrenmek isterse! Buna ne denilecek?
Aslında buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün…
İşin bir de insanların sosyal yaşamlarıyla ilgili bir tarafı bulunmakta!
Mesala kameraların kurulduğu yol ve caddelerde insanların özgürce hareket etme inkanları ellerinde alınmakla kalmayıp, Kamera merkezlerinde oturan kişiler, kimin nereye gittiğini veya kimin kimle buluştuğunu gözetlerken, bu insanlar hakkında hiç istenmeye dedikodu ve söylentilere de sebeb olabilirler. Örneğin ‘Senin oğlun burdaydı, senin kızın şununla konuşuyordu!’ diye söylentiler. Unutmamak gerekir ki kasabada herkes biribirini tanımaktalar.
Sonuç olarak Kamera sistemi insanların yaşantı ve hareket özgürlüğüne direk bir müdahaledir! Sistemi büyütmeden ve çoğaltmadan iyi düşünmek gerekir!
Kaş yapalım derken! Göz çıkarmayalım!
Yazarımız
-
Kuşca'da doğdu. ilk ve orta eğitimini Kuşca ve Cihanbeyli'de yaptı. Lise ve üniversite eğitimini Danimarka'da bitirdi.
Daha önce sosyal pedagog ve öğretmen olarak çalıştı. Psikolojiyi yüksek lisans seviyesinde bitirdikten sonra, 2004 bu yana psikolog olarak çalışmakta.