Kuşca Tarihi
Orta çağlardan itibaren bir yerleşim yeri olan Kuşca, arkeolojik ve jeolojik araştırmalar göstergesinde, özellikle Bizans medeniyetlerinin egemenliği altında kalmıştır. 19. yüzyılın sonlarında özellikle Adıyaman’dan, Güneydoğu Anadolu’dan göç eden Kürt aşiretleri, Kelhasan ve Yeniceoba çevresine göçler olmuştur. Zamanla Yeniceoba’dan Kuşça yaylasına yerleşmişlerdir. Kuşca 16 Mayıs 1928 Tarih ve 6699 sayılı kararname ile köy olmuştur. Köy olduktan sonra ismi sırasıyla Yeniyapan, Hacılar ve en sonunda Kuşca olmuştur. 26.03.1989 tarihinde yerel seçimlerle belde statüsü kazanmıştır.
Köylüler arasında anlatılan Kuşca tarihi:
Kasabanın kurulması 19.yüzyılın ikinci yarısına rastlar. Bundan önceki tarihlerde burası boş araziden ibaret olup Kelhasan köyüne ait bir yayla imiş.
Daha önce Rişvan aşireti adı altında doğudan gelip Yeniceoba’ya yerleşmiş olan Kuşçalılarda bu tarihte oba reisleri arasında büyük sürtüşmeler başlamış. Bu sürtüşmeler uzun süre devam etmiş ve o devrin valisine intikal etmiştir. Vali de bu sürtüşmeleri çözmek için Espikeşan (Cihanbeyli) kaymakamını (Serdaroğlu) görevlendirmiştir. Olay yerine gelen kaymakam Kuşcalılara bugünkü Böğrüdelik köyünü, beğenmedikleri takdirde Zebir yöresini önermiş. Bu öneri Rişvan aşiretince Yeniceoba’
dan uzak kalırız diye kabul edilmemiş. Bunun üzerine kaymakam bugünkü toprakların hazine malı olduğunu ve açık arttırma ile ihale usulüyle satılacağını belirtmiştir. Yapılan ihale sonunda Kelhasanlılar en fazla 200 altın verebileceklerini belirtmişler. Kuşcalılar ise 100 deve (500 altın) vereceklerini belirtince komisyon satışı Kuşcalılara yapmış.
İşte o günden sonra Kuşça yayla olmaktan çıkarak yerleşim birimi olmuştur. Yeniceoba’dan gelen haneler yavaş yavaş buraya yerleşmişler. İlk yıllarda adı yeniyapan olmuş. Daha sonra köyde hacca gidip hacı olanların sayısı artınca köyün ismi Hacılar Köyü olmuş. Sonra Kuşça adını almıştır. Kasabanın ilçe
merkezine uzaklığı 42km. olup, nüfusu 2321’dir.
2014 Büyük Belediyeler yasasıyla beraber Kuşca’nın belde statüsü kaldırılıp, Cihanbeyli ilçesinin bir mahallesi konumuna alınmıştır.