DİL & EDEBİYAT

Türkiye’nin Kürtçe ayıbı

Duhok Üniversitesi Rektörü Dr. Asmat M. Xalid, Türkiye’de hala yasal olarak Kürtçe eğitim görmenin önünde engellerin olmasını ‘Türkiye’nin büyük bir ayıbı’ olarak değerlendirdi.

Duhok Üniversitesi Rektörü Dr. Asmat M. Xalid, Türkiye’de hala yasal olarak Kürtçe eğitim görmenin önünde engellerin olmasını ‘Türkiye’nin büyük bir ayıbı” olarak değerlendirerek, ‘Bu engeller var oldukça Türkiye’nin eğitim sisteminde sorunlar devam edecektir.

Bir an önce Kürtçe eğitim bütün üniversitelerde ve okullarda verilmesi gerekir” dedi. “Mezopotamya Tarihinde Nusaybin” konulu sempozyuma katılmak için Nusaybin’e gelen Duhok Üniversitesi Rektörü Dr. Asmat M. Xalid, Kürdistan Bölgesi’nde farklı dillerle eğitim yapıldığını ifade etti. Duhok Üniversitesi’nde çok dilli eğitime müsait bir sistemlerinin olduğunu belirten Xalid, bu sistemin Avrupa’da da birçok üniversitede uygulandığını vurguladı. Xalid, kendi üniversitelerinde verdikleri eğitimin sadece bir bölüm olmadığını dile getirerek, farklı dillerde de eğitimin verildiğine vurgu yaptı.

Xalid açıklamsında, Kürdistan Bölgesi’nin tüm üniversitelerde kullandıkları temel dilin Kürtçe olduğunu kaydederek, “Bazı tekniki ve bilimsel işler için İngilizceyi kullanıyoruz. Ama çoğunlukla Kürtçeyi kullanıyoruz. Fakat bizim de bazı eksikliklerimiz var. Kendi dilimizi yaşamın tüm alanlarında yaşatmalıyız. Biz sadece Sorani lehçesini değil, bütün lehçeleri kullanıyoruz, ama ticarette daha çok Kurmanci lehçesini kullanıyoruz” dedi. Türkiye’de halen Kürtçe eğitimin yapılmamasının vahim olduğunu ifade eden Xalid, 21. yüzyılda bu tür yaklaşımların halen devam etmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Xalid, bu tür sorunların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ederek, şunları belirtti: “Türkiye’nin en yakın zamanda bu sorunu çözeceğine inanıyorum. Bir dilin yasaklanması kabul edilemez. Bu tür sorunların en kısa zamanda çözülmesini temenni ederim.”
Türkiye’de hala yasal olarak Kürtçe eğitim görmenin önünde engellerin olmasını “Türkiye’nin büyük bir ayıbı” olarak değerlendiren Xalid, “Bu engeller var oldukça Türkiye’nin eğitim sisteminde sorunlar devam edecektir. Bir an önce Kürtçe eğitim bütün üniversitelerde ve okullarda verilmesi gerekir” diye konuştu.

/peyamner

Yazarımız

Kusca.com

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.