Günlük Berlingske gazetesine göre Yaşar’ın bir aydan fazla verdiği mücadele ve çabası sonuç vermeye başladı.
Kızkardeşler: ‘Baba merak etme biz iyiyiz’ diye bir mesaj gönderdiler. Mesaj Threema adlı uygulamadan gönderildiği için mesajın nereden gönderildiğini takip etmek oldukça zor. Threema ile gönderilen mesajlar okunduktan sonra kendiliğinden siliniyor.
Bu yaşam işareti Yaşar’a yeni umutlar verdi. Yaşar gazeteye: Türkiye’de olduklarını biliyorum. Onları bulacağımı biliyorum’ dedi.
Gazete haberinde, Danimarka’dan son 6 haftada 12 kişinin ışid’e katılmak için ayrıldığını, bunlardan birisinin Ishøj’dan bir kürt kızı olduğunu yazmakta.
Devamı danimarkaca:
Livstegn fra døtre: »Fortæl far, at vi har det godt«
To dansk-kurdiske søstre fra Brøndby Strand menes at være blandt mindst 12 danskere, der på blot seks uger ifølge en terrorekspert har forsøgt at slutte sig til Islamisk Stat. I weekenden fik familien livstegn fra de danske søstre.
MELLEMØSTEN: »Har I set mine døtre? Det her er mine døtre, de er forsvundet.«
Det er en kamp mod tiden for dansk-kurdiske Yasar Olgun. Han går fortvivlet rundt i den tyrkiske by Kilic og spørger tilfældige personer om, hvorvidt de har set hans to døtre. Den ene 24 år gammel, den anden 19.
Yasars døtre formodes at have forladt Danmark for at slutte sig til Islamisk Stat, og nu er han taget til Tyrkiet for at få dem tilbage. Han håber, at de endnu ikke er nået frem til de IS-kontrollerede områder i Syrien og har på fornemmelsen, at de stadig er i Tyrkiet. Men det er kun en fornemmelse. Han ved det ikke, og alle dem han møder på gaden svarer med tydelig medlidenhed, at de ikke har set dem.
Yasar er træt og ubarberet. Han spiser næsten ikke, men håber på det bedste.
»Jeg ved, at de er i Tyrkiet,«siger han uden at have konkret viden om deres tilstedeværelse.
»Jeg ved, at jeg finder dem,« siger han.
Det eneste konkrete familien ved, er at døtrene efter alt at dømme er i live, og at de er klar over, at familien leder efter dem.
I weekenden sendte Yasars døtre en besked til deres bror, hvor de sagde, at de har det godt. Beskeden var en chatbesked sendt via den app, der hedder Threema. Her slettes beskeden automatisk, når den er blevet set en enkelt gang, og det er meget vanskeligt at spore, hvor den er sendt fra. I den korte besked sagde døtrene intet om, hvor de er, eller hvem de er sammen med. Men de skrev:
»Fortæl far, at vi har det godt.«
Forsvandt før eksamen
Beskeden tikkede ind, efter at Yasar Olgun havde medvirket i et tyrkisk TV-show. Her fulgte et kamerahold ham på hans jagt efter døtrene i Istanbuls gader, hvor de sidst er blevet set i juni.
»Jeg tror, at mine døtre ville ringe til mig, hvis de havde adgang til en telefon. Jeg tror, at der er nogen, der forhindrer dem i det,« siger han og fortæller, at pigerne er blevet set af taxachauffører i det konservative arbejderklasseområde Bagcilar i Istanbul.
Ifølge Yasar Olgun boede hans døtre på et hotel i Fatih-kvarteret efter ankomst til Tyrkiet. Kvarteret er kendt for at huse mange syriske flygtninge, og en række af islamister med forbindelse til Islamisk Stat.
Yasars døtre forsvandt den 28. maj. Lillesøsteren havde sagt til sine forældre, at hun skulle læse op til eksamen hos veninder, storesøsteren tog med hende for at hjælpe til. De kom aldrig hjem igen.
Siden har Yasar Olgun forgæves kontaktet politiet, fordi han havde mistanke om, at de havde tilsluttet sig terrororganisationen IS. Og da eftersøgningen efter hans mening gik for langsomt, tog han sagen i egen hånd og rejste til Tyrkiet.
Han har skaffet sig adgang til informationer om døtrenes kontobevægelser, og han har afholdt møder med den tyrkiske efterretningstjeneste. Fra kontobevægelserne kan det konkluderes, at de i hvert fald indtil for nylig har opholdt sig i Tyrkiet.
Ny bølge på vej mod Syrien
De to døtres formodede rejse til Islamisk Stat er ikke noget enestående tilfælde i løbet af de seneste uger.
Mindst 12 danskere er rejst til Islamisk Stat i de seks uger, der er gået siden midten af maj 2016. Det siger Amarnath Amarasingam, en srilankansk terrorforsker ved Waterloo University i Canada til Berlingske.
Yasars to døtre er to af dem. Berlingske har kendskab til en tredje danskkurder, som også er rejst fra Danmark til Islamisk Stat inden for de seneste uger, og endnu en dansk kvinde, hvis mand formodes at kæmpe for IS, har været bortrejst i flere uger. Berlingske kan også berette fra efterretningskilder, at en række danskere er blevet tilbageholdt af den tyrkiske efterretningstjeneste, efter at de for nylig forsøgte at rejse til Syrien via Tyrkiet.
»Jeg har oplysningerne fra en meget troværdig kilde,«siger Amarnath Amarasingam, og tilføjer, at »nogen må være faldet i søvn ved rattet i Danmark.«
Tolv IS-jihadister er næsten ti procent af Politiets Efterretningstjenestes (PET) officielle opgørelse over de 135 danske Syrien-jihadister, der er blevet registreret i løbet af de seneste fem år. Og i en tid, hvor antallet af Syrien-jihadister menes at være dalende, er 12 danskere på seks uger et meget højt tal.
»For medlemmerne af den hårde kernes vedkommende føler de, at jihadismens porte er ved at lukke sig, og at de er nødt til at være til stede for at opnå status som martyrer. Andre tror ikke, at IS vil blive overvundet i nær fremtid, og de slutter sig til IS for at leve og kæmpe for det, de ser som den ideelle islamiske stat,«siger Amarnath Amarasingam.
PETs Center for Terroranalyse, CTA, kan hverken be – eller afkræfte over for Berlingske, at 12 danskere er rejst til Islamisk Stat i løbet af de seneste seks uger.
»Generelt set oplever vi et markant fald i antallet af Syrien-farere,« oplyser CTA.
Årsagen er blandt andet, at det ifølge PET er blevet vanskeligere at rejse til Islamisk Stat. I april 2016 hævede CTA antallet af danske Syrienjihadister fra 125 til 135. Hvis den sri lankanske terrorforskers oplysninger er præcise, betyder det, at antallet i dag ligger på mindst 147.