Celil boğazında doğa katliamına dikkat!
Geçenlerde gözüme belediyeninde öncülük ettiği bir haber takıldı. Haber şu cümlelerden oluşmaktaydı:
‘Türkiye Enduro Şampiyonası 5. Ayak Yarışları’nın, Celil boğazında yapılacağı açıklanmış bulunmakta. Ankara Hitit Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenecek Türkiye Enduro Şampiyonası 5. Ayak Yarışları, 26-27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Hitit Motosiklet Kulübü Başkanı Kubilay Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Celil Boğazı’nda kulüp üyeleri tarafından iki gün boyunca motosikletler ile 25 kilometrelik bir yarış parkuru çıkarıldığını söyledi. Dört tur üzerinden planlanan yarışta, yarışçıları toplam 100 kilometrelik kötü durumdaki yollar, yol olmayan alanlar, çölü andıran kumluklar, dik sırtlar, kum tepecikleri, vadiler ve kayalıklardan oluşan bir parkurun beklediğini ifade eden Karaca, yarış parkuru dışında motosiklet festivalinin düzenleneceği kamp, sahne ve yiyecek-içecek stantları da belirlediklerini kaydetti. Karaca, şampiyona ve festivalin Celil Boğazı peri bacalarının tanıtımına ve Kuşça ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti’.
Haberi okuduktan sonra aklıma ilk gelen, olamaz bu tip bir motokros yarışması Celil boğazında bir doğa katliamına neden olur!
Öncelikle şunu belirtelim! Türkiye şampiyonası yarışmalarından birisinin Kuşca’da yapılması sevindirici bir olay. Ama Celil boğazı gibi tarihi bir değeri olan bir yerin bu tip bir yarışmaya verilmesi büyük riskler taşımakta.
Celil boğazı ‘bakire’ bir doğa alanı olduğundan dolayı, toprağın zemini ve kayalıkların dayanıklık gücü bu çeşit bir yarışmaya elverişli olup olmadığını dair herhangi bir araştırmanın yapıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Celil boğazı, Kapadokya, Afyon ve Narman’dan sonra Türkiye’nin dördüncü büyük peri bacaları alanına sahiptır. Bu alanın korunması öncelikle Kuşcalıların görevi ve sorumluluğu altındadır. Kuşca’yı tanıtalım derken, Kuşca’nın tarihi eserlerini yok etmeyelim!
Kuşça ekonomisine katkı sağlayalım derken, ki nasıl bir yardım sözkonusu ise belli değil, Kuşca’nın tarihi Nala dêw dutê’yi, mağaraları ve çocukluğumuzda ‘dev insanlar’ olarak gördüğümüz o güzelim kayalıklarını yok etmeyelim.
Buna öncülük eden arkadaşlara sözümüz; Celil boğazın motokros yarışmalarına açılacağına, Celil’in UNESCO Dünya Tarihî Miras Sit Alanı listesine alınmasına çalışılmalıdır.
Lütfen, Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım!
Yazarımız
-
Kuşca'da doğdu. ilk ve orta eğitimini Kuşca ve Cihanbeyli'de yaptı. Lise ve üniversite eğitimini Danimarka'da bitirdi.
Daha önce sosyal pedagog ve öğretmen olarak çalıştı. Psikolojiyi yüksek lisans seviyesinde bitirdikten sonra, 2004 bu yana psikolog olarak çalışmakta.
Merhaba Celal. Çok önemli bir konuya vurgu etmişsin. Kuşça’nın tanıtımı adına bu doğa güzelliğimiz tahrip edilmemeli.