Mala Hecîleran – Taziye Evi – II
2017 yılının başlarında ‘Taziye Evi’ başlıklı bir yazımı sizlerle paylaşmıştım.
O yazıda; taziye evi gereksinimi, bu gereksinimin ilk kez ne zaman konuşulduğunu ve ne yapılabileceğini yüzeysel olarak sizinle paylaşmıştım.
Bugün ki yazımda, aradan geçen süre içerisinde yapılanlar, benim kişisel yapmaya çalıştıklarım ve yapılması planlanan işleri sizinle paylaşmak istiyorum.
Taziye evi talebinin ortaya atılmasından sonra yapılan ilk çalışmaları, bu hedefe ulaşmanın zaman alacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştı. Yasal prosedür ve bürokratik bazı engeller aşılmalıydı. Bu süreç içerisinde kişisel olarak bir alternatif bulma çabası içine girdim ve Albertslund camisinin taziye lokallerinin kullanılmasını tavsiye ettim. İlk başta her ne kadar eleştiri de almış olsam 2017 yılının Nisan ayında ilk kez o lokallerden faydalandık. Ve o tarihten bugüne kadar yaklaşık 40 aile misafirlerini orada ağırladı. Park sorunu nedeniyle belediyeye yapılan şikayetleri önlemek için hava şartları ne olursa olsun park görevlisine yardımcı olmaya çalıştım. Taziye lokallerinin boya, temizlik ve tamirat gibi ihtiyaçlarını, hayırseverlerin maddi destekleri ile gidermeye çalıştım. Yine hayırsever ailelerin bağışladığı mobilyalar ile bayanlar bölümünü daha rahat bir ortama çevirdik. Ayrıca cenaze yıkama yerinin yapılmasında da büyük bir emek harcadım. Kendi halkıma ve yaşadığım topluma karşı olan sorumluluklarımı yerine getirme hissiyatı diyebiliriz buna.
Her ne kadar bu alternatif çözüm birçok aileye yardımcı olmuş olsada beklentileri karşılayacak bir kapasiteye sahip değildi. Ve kendi taziye evimizi almamız kaçınılmaz bir hal almıştı.
Kuşca cenaze fonu başkanı Ömer Yüksel’in insiyatifi ile oluşturulan bir çalışma grubu yoğun bir kampanya ile bağış topladı. İshöj Belediyesi endüstri bölgesinde satın almak istenilen binaya ruhsat almak için büyük bir mücadele verildi.
4.200.000 tutarındaki bina bundan böyle taziye lokali olarak hizmet verecektir.
Bu miktarın büyük bir kısmı yaklaşık 3 milyon kron duyarlı halkımızın bağışları ile ödenmiştir. Kalan miktar ise aynı duyarlılığı gösterecek halkımız tarafından zamanla ödenecektir.
Taziye evinin taziye ziyaretleri zamanı dışında özellikle emekliler için bir toplanma ve aktivite merkezi olarak kullanılması amaçlanıyor.
Taziye Evi veya Kuşca Halk Evi’nin (Kusca Medborgerhus) halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Yazarımız
-
Pedagog ve Danimarkaca-Türkçe tercüman.
Kuşca'da doğdu. İlk ve ortaokulu Kuşca’da, liseyi Ankara´da bitirdi. İki yıl dışarıdan Anadolu Üniversitesi iş idaresi bölümüne devam etti. 1991`den beri Danimarka`da yaşamakta.
Son yazıları
- Hasan Yıldıran04/08/2019ORTAK KADER
- Hasan Yıldıran03/06/2019Mala Hecîleran – Taziye Evi – II
- Hasan Yıldıran04/02/2017TAZİYE EVİ
- Hasan Yıldıran26/07/201615 TEMMUZ 2016