DANİMARKANUÇE

Danimarka meclisinden, Türkiye’ye kınama kararı

Türkiye-AB zirvesine iki gün kala, Danimarka meclisindeki sol parti Enhedslisten öncülüğünde, Danimarka meclisindeki tüm partiler Türkiye’nin insan haklarını çiğnemesinde kınayarak, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmesini istedi.

Enhedslisten’den vekil olarak mecliste olan Nikolaj Villumsen karar hakkında şunu söyledi: Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen’ın, bugüne kadar itirazlarımıza rağmen, Türkiye’de Erdoğan’a karşı izlediği yumuşak politikasını, meclisin aldığı bu kararla daha sertleşmesi beklenmekteyiz.

Devamı: Danimarkaca

Samlet Folketing skælder Tyrkiet ud før EU-topmøde

Et samlet Folketing kritiserer nu Tyrkiet for menneskerettighedsproblemer. Det sker efter lukningen af avisen Zaman og kort før et EU-topmøde skal afklare, om EU og Tyrkiet kan nå til enighed om en kontroversiel aftale om flygtninge og migranter.

Nikolaj Villumsen: I det lykkedes det Enhedslisten at få det samlede Folketing til at kritisere krænkelserne af menneskerettighederne i Tyrkiet og kræve en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål.
Vedtagelsen kommer blot to dage før Lars Løkke skal til EU-topmøde og forhandle med den tyrkiske præsident Erdogan. Hidtil har statsministeren afvist Enhedslistens forslag om at rejse kritik undertrykkelsen i Tyrkiet. Men nu lægger et samlet folketing pres på statsministeren for at droppe hans slappe linje og skærpe kritikken over for den tyrkiske regering.

Få dage før Løkke tager til topmøde i Bruxelles, løfter Folketingets partier pegefingeren over for Tyrkiet.

Om få dage vil EU-landenes stats- og regeringschefer forsøge at indgå en omstridt aftale med Tyrkiet. EU lover Tyrkiet visumfrihed og yderligere tempo i forhandlingerne om medlemskab i EU, mod at Tyrkiet lukker af for flygtninge og migranter over Middelhavet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager, men noget udsædvanligt rejser han af sted til topmødet med en skarp kritik af Tyrkiet i bagagen.

Tirsdag vedtog et samlet Folketing – inklusiv regeringspartiet Venstre – et såkaldt forslag til vedtagelse, hvor partierne sætter ord på deres opfattelse af den politiske udvikling i Tyrkiet.

I vedtagelsen hedder det blandt andet:

– Folketinget finder, at udviklingen i Tyrkiet på retsstatsområdet og med hensyn til grundlæggende rettigheder giver anledning til alvorlig bekymring.

Dermed sender Folketinget et signal om, at man finder den tyrkiske præsident Erdogans nuværende politiske kurs uacceptabel.

Vedtagelsen kommer efter en række menneskerettighedsproblemer i Tyrkiet. Senest har de tyrkiske myndigheder fået kritik for at overtage kontrollen med den regeringskritiske avis, Zaman, der er Tyrkiets mest sælgende avis.

– Tyrkiet bør straks adressere de store mangler, der er identificeret i Europa-Kommissionens landerapport, og efterleve dommene fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hedder det i vedtagelsen.

Her berører partierne også Tyrkiets forhold til det kurdiske mindretal:

– For så vidt angår det kurdiske spørgsmål, opfordrer Folketinget indtrængende parterne til at genoptage fredsforhandlingerne for at finde en holdbar politisk løsning, hedder det i vedtagelsen.

I alt 111 medlemmer af Folketinget stemte for og som ventet ingen i mod. Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen siger:

– Jeg er glad for at et samlet Folketing i dag har vedtaget en klar kritik af de voldsomme menneskerettighedskrænkelser, der finder sted i Tyrkiet. Lukningen af kritiske medier og fængslingen af folkevalgte og journalisterne er helt uacceptabel, siger Nikolaj Villumsen.

Selvom Venstre også var ved til at formulere teksten og stemte for i salen, mener Enhedslisten, at særligt Venstres formand Lars Løkke Rasmussen bør huske på ordene, når der i denne uge skal forhandles med Tyrkiet.

/ fyens.dk

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.