DANİMARKANUÇE

Leyla ve Bale’nin haberi Danimarka medyasında

Baba Yaşar Olgun: Dünyaya sesleniyorum. Onlar kızlarım, onlar bir şeyleri yanlış anlamış olabilirler, onları kurtarmak istiyorum!

Baba Yaşar Olgun çocuklarını bulmak umuduyla Show TV yoluyla Dünya’ya çağrıda bulunduktan sonra, haber Danimarka’da da büyük yankı yaptı.

Politiken gazetesi, Brøndby Strand’lı kız kardeşler Işid’e katıldıklarından korkulmakta derken, TV 2 haber televizyonu ise ‘Danimarkalı baba’nın Türk Tv’sindeki umutsuz çığlığı: Kızlarım nerede?’ manşetini kullandı.

TV 2 ‘ya konuşan eski PET (MİT) şefi: Anne-babaların, çocuklarının Işid propagandasını dinlediklerini bilmeleri çok zordur.

Politiken gazetesi haberinde kızkardeşlerin Danimarka toplumunda entegre olmuş iki kız olduğunu yazıp, özellikle Leyla’nın Danimarka geleceğinin ayaklarının dibinde olduğunu öne çıkarmakta. Leyla’yı Danimarkalı Kürt olarak ifade eden gazete, Leyla’nın eğitim fakültesinde öğretmenlik mesleğini okuduğunu yazmakta.

Gazete, kızkardeşi Xazal (Bale)’nin ise lise eğitimini yarıda keserek, lise dengi HF’e gitmeyi planladığını yazmakta.

Politiken gazetesine konuşan İsveç savunma akademisinden terör uzmanı Magnus Ranstrup ise şunları söylemekte: Kızlar şanslıysa, oraya varmamışlardır.

İstanbulda çocuklarını ararken Danimarka gazetesi Ekstra Bladet’in İstanbul muhaberine bir söyleşi veren baba Yaşar Olgun, özellikle Kuran kursların çocuklar özerindeki olumsuz etkisini anlatmakta.

Haberin ayrıntıları:

Politiken:

Søstre fra Brøndby Strand frygtes at være flygtet til IS

To velintegrerede søstre på 19 og 24 år efterlyses nu af deres far i tyrkisk tv.

Fremtiden i Danmark lå for fødderne af 24-årige Layla Olgun. Den 24-årige danskkurder fra Brøndby Strand på Københavns Vestegn læste på lærerseminariet. Hun var vellidt i sit lokalområde. Hun underviste blokkens børn frivilligt i den lokale moske. Hun smilede. Og efter at hun i marts sidste år havde besøgt de islamiske helligdomme i Mekka med sin familie, var vejen banet for, at hun kunne koncentrere sig fuldt ud om livet og familien hjemme i Danmark.

Men Layla havde andre planer. Planer, som involverede både hende selv og hendes 19-årige lillesøster Hazal Olgun, der sidste år droppede ud af 2. g på sit gymnasium for at starte på HF.

Så i slutningen af maj rejste de to søstre – uden at informere deres familien – fra Danmark til Tyrkiet, hvorfra de efter alt at dømme blev smuglet videre ind til Islamisk Stat i Syrien få dage senere.

Faren efterlyser sine døtre i tyrkisk tv

Politiken har i flere uger kendt til sagen, men nu er faderen, Yasar Olgun, stået frem i et tyrkisk tv-show med en efterlysning af sine to døtre.

»Jeg frygter, at de er hos Islamisk Stat«, siger han i klippet og understreger, at søstrene er religiøse, men efter farens opfattelse ikke er »ekstreme«.

De danske myndigheder har over for faderen bekræftet, at hans to døtre har opholdt sig på et hotel i Istanbul-kvarteret Fatih, som er kendt som et konservativt sunnimuslimsk nabolag.

Pigerne havde ifølge faderen 20.000 tyrkiske lira med sig fra Danmark, svarende til godt 46.000 kroner. Sidenhen er 4.000 lira blevet hævet fra en konto, forlyder det. De to søstre har senest forsøgt at hæve penge 22. juni.

Faderen mistænker en palæstinensisk kvinde fra Danmark for at have radikaliseret to de kvinder.

»Jeg mistænker hende for at have presset dem til at gøre det«, siger han i indslaget.

Kvinden gav angiveligt Olgun-søstrene koranundervisning og blev efterfølgende selv anholdt på vej ind i Tyrkiet og sendt tilbage til Danmark, hævder han. Udenrigsministeriets Borgerservice har over for Politiken afvist, at danske statsborgere er blevet anholdt i Tyrkiet i den periode.

Storesøster skal have lagt ekstremistisk propaganda på Facebook

Selv om faderen afviser, at hans døtre er ekstremister, fortæller beboere i området til Politiken, at særligt storesøster Layla har udsendt ekstremistisk propaganda på sin Facebook-profil under navnet ’Umm Talha’. Propaganda, der har fået Facebook til at suspendere hendes konto mindst én gang, og som har afholdt enkelte beboere i at lade deres børn blive undervist af Layla Olgun i moskeen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev i 2014 opmærksomme på, at Layla Olgun havde udtrykt sympati for Islamisk Stat, erfarer Politiken. Men det lykkedes altså ikke tjenesten at stoppe søstrenes flugt.

Politiken har været i kontakt med familien, der nu ønsker at afvente situationen.

Politiet efterforsker stadig sagen.

TV2

Dansk far i desperat nødråb på tyrkisk tv: Hvor er mine døtre?

Faderens største frygt er, at hans døtre er på vej til at kæmpe for Islamisk Stat.

En far fra Brøndby appellerer nu på den tyrkiske tv-kanal Show TV om hjælp til at finde sine døtre på 19 og 24 år, som han ikke har hørt fra i 36 dage.

De to døtre rejste i slutningen af maj – uden at informere deres familie – fra Danmark til Tyrkiet. Faren frygter, at hans døtre er på vej i krig for Islamisk Stat (IS). Og derfor er han nu taget til Istanbul for at finde dem.

– Jeg tror, de er i IS eller måske en lignende gruppe, fortæller faren til den tyrkiske tv-kanal, mens han viser tilfældigt forbipasserende billeder af sine døtre i håbet om, at nogle skulle have set dem.

Palæstinensisk kvinde er mistænkt

De to søstre skulle angiveligt have læst arabisk og Koranen hos en palæstinensisk kvinde i månederne op til deres forsvinden. Nu er alle tre kvinder væk, fortæller faren til den tyrkiske tv-kanal.

Ifølge faderen er der ingen tvivl om, at den palæstinensiske kvinde har været indblandet i pigernes forsvinden.

– Vi tror, hun spiller en rolle, fordi før pigerne forsvandt, blev hun anholdt på vej ind i Tyrkiet, og sendt retur til Danmark, hvor hun nu selv er forsvundet, siger han.

– Jeg mistænker hende for at have presset dem til at gøre det.

Faderen, der har boet i Danmark i mere end 40 år, fortæller, at hans døtre altid har været meget religiøse.

– De har længe gået med tørklæde, men de virkede ikke ekstreme, fortæller han.

Utilfreds med dansk politi

Allerede dengang hans døtre forsvandt, henvendte han sig til politiet for at efterlyse sine piger. Her fik han besked om, at der skulle gå 48 timer fra hans efterlysning, til politiet kunne gøre en aktiv indsats.

Det er for lang tid, mener faren.

– Han er utilfreds med det danske politis fremgangsmåde i sagen. Han synes, de har været for lang tid om at forstå alvoren af situationenç

– Hvis der ikke er en efterlysning, er det nemt at komme til lufthavnen i Istanbul og gå igennem paskontrollen og tage til den sydlige grænse til Syrien og Irak. Det er meget meget nemt.

 

Ekstra Bladet:

Fortvivlet fars frygtelige mistanke om forsvundne døtre

Forsvundet i en måned: Familie frygter, at to danske søstre er blevet lokket til Syrien af Islamisk Stat

De er 19 og 24 år og har boet i Danmark hele deres liv. De er del af en velintegreret dansk-kurdisk familie. En havde netop scoret næsten topkarakter til eksamen på HF, en anden var i gang med læreruddannelsen.

Men nu er de forsvundet. Meldt savnede af familien, der frygter, at de to søstre er på vej til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Det bekræfter faderen til de to døtre overfor Ekstra Bladet.

Har været forsvundet over en måned
I disse dage er han selv i Tyrkiet i en desperat jagt på at finde sine børn. Det er anden gang på blot en måned, at han er taget til sit fødeland i håbet om at opspore sine døtre.

– De har været væk i 37 dage nu. De forsvandt uden et ord. Men jeg ved, at de er taget til Tyrkiet. Jeg frygter alt. Jeg ved ikke, hvorfor de er forsvundet, men jeg frygter, at de er på vej til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, fortæller faderen, 53-årige Yasar til Ekstra Bladet.

Dagen efter de to døtre forsvandt i slutningen af maj, meldte han dem straks savnede hos Københavns Vestegns Politi. En dag senere var han selv på vej til Istanbul, hvor han har gået gader og stræder tynde og fremvist fotos af sine børn i håbet om nye spor.

Fredag aften stod han sågar frem på tyrkisk tv for at efterlyse dem. I håbet om at nogen kan give ham informationer om, hvor de befinder sig.

Frygter de er blevet hjernevasket
– Dine døtre er voksne kvinder og kan frit gøre, hvad de vil. Hvad hvis de ikke ønsker, at blive fundet?

Jeg er ligeglad. Jeg ved godt, jeg ikke kan tvinge dem til noget. De bestemmer selv. Men jeg vil prøve at tale fornuftigt med dem og overtale dem til at komme med hjem. Jeg bliver nødt til at se dem eller tale med dem for at vide, at de har det godt, fortæller han.

– Hvorfor er det du frygter, at de har tilsluttet sig IS?

– Jeg ved det jo ikke med sikkerhed. Men min ældste datter har fået koranundervisning hos en kvinde, som efter sigende selv er tilhænger af de idioter. Det er derfor, jeg frygter det. Jeg frygter, de er blevet hjernevasket online eller af den kvinde, fortæller faderen til Ekstra Bladet.

Omtalte kvinde er ifølge Yasar selv forsvundet, efter hun blev nægtet indrejse til Tyrkiet et stykke tid før, de to døtre forlod Danmark. Dette har Ekstra Bladet ikke kunnet få bekræftet.

Skjuler sig i Istanbul
Overfor Ekstra Bladet ønsker Københavns Vestegns Politi hverken at be- eller afkræfte, at de to søstre er meldt savnede. De ønsker heller ikke at oplyse, om to danske kvinder pt. er efterlyst.

Tyrkisk Politi er dog ifølge Ekstra Bladets oplysninger gået aktivt ind i sagen for at lede efter de forsvundne døtre.

De to døtre beskrives af faderen som kvinder, der går op i og følger deres religion, altid går med hijab (muslimsk klædedragt, red.), beder fem gange om dagen og overholder fastereglerne under ramadanen. Men ifølge familien har de aldrig vist tegn på radikalisering eller fanatisme.

Selvom faderen frygter, at de to døtre kan have krydset grænsen til Syrien med kurs mod IS, har han under sine ophold i Tyrkiet fra flere steder fået bekræftet, at pigerne sidst er blevet set i den gigantiske storby.

Det er knap to uger siden, at en dansker for første gang blev dømt for at have ladet sig hverve som kriger for terrororganisationen. Her fik dansk-tyrkeren Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci) syv års fængsel for flere gange at være taget til Syrien og blive aflønnet af IS.

Mindst 135 danskere har, ifølge PET, siden 2012 tilsluttet sig Islamisk Stat som Syrien-krigere. Det vurderes samtidig, at omkring mindst 10 procent af de danske Syrien-krigere er kvinder, og andelen heraf er desuden stigende.

Haberin videosu:

Daha Fazla Göster

Bir Yorum

 1. Türkiye’nin TEOKRATİK BÜRO(AKP)KRAT İHRACI..!

  Türkiye’nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik gönderdiği kamu görevlilerinin başında, Din Hizmetlileri gelmektedir.

  Kopenhag Kriterlerine uymayıp direnen Türkiye, sonunda Danimarka’yı da kendine benzetti.

  Yurtdışına yapılan atamalarla, Türkiye’den adeta son 13 yılda ihraç edilen, Siyasal Din oldu.

  AKP-İktidarı’nın yürüttüğü yanlış eğitim politikalarının ve siyasetlerinin sonucu, bir çok genç ; dinci, kinci, ya da terör örgütlerinin kucağına düşerek hem kendilerini ve hem de aileleri perişan etti.

  Din tacirlerinin son mağdurlarından Yaşar Olgun, yalnız başına kızlarını bulmak için mücadele ediyor. Danimarka’da yıllardır işçi olarak çalışan Olgun, bir Anadolu gurbetçisi..

  Değerli arkadaşlar, bu konuda hepimize düşen görevler var.

  Lüfen..!! DUYARLI ve yardımcı olalım.

  TANIDIĞIM BİR AİLE OLAN KUŞÇALI YAŞAR OLGUN, demokrat.. aydın.. yardım sever.. ve yüreği güçlü olan bir babadır.

  Bizler, bu durumdaki OLGUN ailesini, yalnız bırakmamalıyız.

  Onların yanında olmalıyız, her türlü desteği vermeliyiz ve Türkiye’deki kızlarının bulunmasında, onlara yardımcı olmalıyız.

  Olgun ailesinin kızlarının başına gelenler, Danimarka’da yaşayan her vatandaşımızın başına gelebildiği gibi, Türkiye’de yaşayan çocuklarımızın da başına gelebilir ve geliyor da..!

  Zira, çocuklarımızın başına gelenler, sadece ailelerin ihmalinden kaynaklanmıyor..!

  Olgun ailesinin kızlarının akibeti henüz bilinmiyor.

  Gençliğin bu duruma düşmesinin elbette bir çok nedenleri vardır. Sorunu, sadece çocukların doğup büyüdüğü Danimarka’ya veya aileye atmak haksızlık olur.

  Bence, en önemli sorumlulardan birisi de, Türk Konsolosluğu’nda görev yapan Din İşlerinden sorumlu, Din İşleri Müşavirliğidir.

  Teknolojiyi ve demokrasiyi kendi eserleri.. icatları.. ve emekleriymiş.. gibi kullanıp lanse eden AKP-İktidarı, güdümlerine ve baskıları altına aldıkları Türkiye’nin devlet kurumlarını hızla TEOKRATİKLEŞTİRİYORLAR.

  Dindar bir gençlik yetiştireceğiz diye, insanların Ahiret Dünyalarına yönelik hizmetlerine öncelik veriyorlar.

  İnsanların beynini yıkamada ustalaşmış AKP teokratları, gençlerimizi ve inançlı halkı yaşadıkları bu dünyaya ve gerçeklerine yabancılaştırıyorlar ve bu dünyanın geçici olduğunu söyleyerek insanları yaşamdan soğutup, koparıyorlar.

  Gençlerimizi din taşeronlarının eline teslim eden, Danimarka’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin ve Din Müşavirliği’nin sorumluluğu çok büyüktür.

  Bu konudaki ihmaller ve AKP güdümünde ve zihniyetinde yürütülen sosyal, kültürel, dinsel ve siyasal çalışmalar yüzünden Danimarka’da son 10 yılda yetişen gençlerimizin istikballeri kararmış ve Danimarka’da yaşayan toplumumuz, her türlü imkana rağmen 1980’li.. 1990’lı yıllarda yetiştirdiği vasıflı gençliği yetiştirememiştir.

  Bu nedenle, görevlerini yapmayıp savsaklayan kamu yetkililerini kınıyor, ayıplıyorum.

  Ben şahsen bu olaydan çok büyük üzüntü duydum ve bu yüzden tepkimi dile getirmeye çalıştım.

  Zira, yeni yetişen gençlerimizin durumu, sanıldığından da vahimdir ve sadece Leyla ve Bale’den ibaret değildir..!

  Bu nedenle bizler, hepimiz ; Yaşar Olgun ve ailesinin yanında olduğumuzu belirtiyor ve üzüntülerini yürekten paylaşıyoruz.

  Eş, dost, arkadaş ve duyarlı bütün vatandaşlarımızın, Leyla ve Bale’nin bulunmalarında aileye yardımcı olmalarını bekliyor, gençlerin bir an önce ailelerine kavuşmalarını ümit ediyorum.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.