İki yetenekli kuşcalı kuzen
Şehriban Harmankaya ve Derya Diana Çoşan iki lise öğrencisi. İki kuşcalı kuzen lisede aldıkları yüksek notlarla yetinmeyip, bir yandan liseye giderken diğer yandan üniversite sevisindeki ‘Yetenekli Gençler Akademisine’ gidip başarıyla bitirdiler.
Devamı danimarkaca:
Talentfulde kusiner har fået deres diplomer
Sehriban Harmankaya og Derya Diana Cosan er ambitiøse, får topkarakterer, går på samme gymnasium i Ishøj og er kusiner. Og så har de netop gennemført Akademiet for Talentfulde Unge.
– Jeg ville gerne ud og følge forelæsninger på universitetsniveau og inden for nogle faglige områder, jeg ikke havde her på gymnasiet, siger Sehriban, da hun skal forklare, hvorfor hun for 2½ år siden valgte at starte på Akademiet for Talentfulde Unge(ATU), som er et talentprogram, hvor gymnasieelever sideløbende med deres skolegang bliver udfordret med en række forelæsninger og faglige workshops inden for de samfunds-, human- og naturvidenskabelige fagområder samt det merkantile område. Sehriban går på studieretningen BioTech på det tekniske gymnasium (htx) på Gymnasierne i Ishøj, mens hendes kusine Derya går på Science-linjen på stx på gymnasiet. Sammen med ni andre gymnasieelever fra både hhx, htx og stx fik de for nylig udleveret diplom for deres deltagelse på ATU.
Inspiration
Selvom begge piger er interesserede i naturvidenskab og har besluttet sig for, at det bliver den vej, de også skal fortsætte efter gymnasiet, så har de alligevel på hver sin måde brugt de 2½ år på ATU til at blive mere afklaret i forhold til at vælge videregående uddannelse.
Mens Derya gennem forløbet er blevet bekræftet i, hvad hun allerede vidste, nemlig, at hun vil på universitetet og læse matematik for at blive gymnasielærer, så har forløbet ændret på Sehribans planer.
– Jeg ved, at jeg stadig vil arbejde med noget inden for biologi, men jeg har nok ændret holdning til, hvad det skal være. Jeg hælder nok til at læse medicin og det var ikke derfor, jeg i første omgang valgte min studieretning her på gymnasiet, siger Sehriban, mens Derya samtidig forklarer, at Akademiet ikke kun handler om, hvad den faglige fremtid skal byde på:
– Det har også givet en masse socialt. Vi var for eksempel på en sommercamp, hvor vi boede 10 piger sammen på et værelse, så vi har også lært en masse nye mennesker at kende, og vi holder da også kontakten til hinanden, f.eks. gennem en fælles Facebook-gruppe, hvor vi aftaler at gå ud at spise en gang imellem.
Primært hårdt arbejde
Begge piger kan stort set kun fremvise tocifrede karakterer i deres karakterbog indtil videre, og der er masser af 12-taller som bevis for, at de har styr på det der med at gå på gymnasiet. Men ingen af dem betragter sig selv som “super nørdet” eller specielt klogere end andre
– Vi kan ikke bare det hele. Vi arbejder rigtig hårdt for at få gode karakterer. Det er i virkeligheden 90 procent hårdt arbejde og 10 procent talent, hvis du spørger os, lyder det samstemmende fra de to piger, som kan se frem til at blive studenter til sommer.
/Sn.dk – Sjællands Nyheder