Hasan YıldıranYAZARLARIMIZ

TAZİYE EVİ

2014 yılının Nisan ayında ansızın yitirdiğimiz Bilal Baran’ın ardından bir “taziye evi”ne ihtiyaç duyulduğu bazı kişilerce dile getirildi.

Bu yönde ileri sürülen görüşler ve tespitler toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul edildi. Çünkü Bilal’in taziyesinde daha önce hiç yaşanmamış bir izdihama tanık olduk. Taziye evi dolup taştı. Taziyeye gelenler dışarda kaldılar. Çevre yani etrafımız bundan rahatsız oldu.

Bu durumun bir benzerini birkaç gün önce aramızdan ayrılan Döndü Aydoğan’ın taziyesinde de yaşadık.

İşte tam da bu bağlamda taziye evi gerekliliği deyim yerindeyse Kuşçalıların gündemine oturdu.

Oysa biz daha 2014’ün Mayıs ayında bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda sorunu müzakere ettik boylu boyuna. Ortak kanı; bir taziye evinden ziyade bir dernek gibi oluşuma gidilmesi yönünde mutabakata varıldı. Dernek, kültürel, sosyal aktivitelerin yanısıra taziye evi işlevi de görecekti. Bu itibarla çalışmaları yürütmek ve ilgili makamlarla istişarede bulunmak maksadıyla yaklaşık 20 kişiden oluşan bir inisiyatif grubu oluşturdu. Bu grup, hem derneğin tüzüğünü, amacını, programını hazırlayacak, hemde derneğin lokal sorununa bir çare bulacaktı. Bu konuda da önemli adımlar atıldı. Ancak kimi anlaşılmaz nedenlerle bu çalışmalar başarısız oldu.

En son Aralık 2015’te yapılan halk toplantısında (yemekli resepsiyonda) bir araya gelen kuşcalılar bir lokal bulma konusunda yaklaşık 20 kişiden oluşturulan yeni bir grupla çözüm bulmaya çalıştılar, fakat bir sonuç çıkmadı. Onun için yapılacak yeni bir halk toplantısından bir mucize beklemek yanlıştır. Dernek etrafında birleşmenin yada muhtemel bir taziye evinin bulunması konusunda ümitli değilim.

O nedenle bu ihtiyacı Albertslund Kültür Merkezinin karşılayabileceğini düşünüyorum. Hayır ben misafirlerimi evimde ağırlarım diyenlere de söyleyecek sözümüz olmaz, tersine saygıyla karşılarız.

Herkes kararını kendisi verir.

Saygılarımla

Yazarımız

Hasan Yıldıran
Pedagog ve Danimarkaca-Türkçe tercüman.

Kuşca'da doğdu. İlk ve ortaokulu Kuşca’da, liseyi Ankara´da bitirdi. İki yıl dışarıdan Anadolu Üniversitesi iş idaresi bölümüne devam etti. 1991`den beri Danimarka`da yaşamakta.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Göz Atın
Kapalı